Вежба ојачане тактичке групе у извођењу одбрамбене операције у ноћним условима “Ватрени штит 2022” на Пасуљанским ливадама, која је одржана у присуству председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, показала је одлучност, увежбаност, ватрене могућности и садејство јединица Копнене војске, Ратног ваздухопловства и ПВО и специјалних јединица у одговору на изазове, ризике и претње по безбедност наше земље.

Завршници вишедневне вежбе на којој је учествовало више од 1.000 припадника Војске Србије и око 100 средстава борбене технике присуствовали су потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Активности на полигону „Пасуљанске ливаде“ започеле су ангажовањем јединица 63. падобранске бригаде и 72. бригаде за специјалне операције на извршењу блокаде, расецања и неутралисања убачене непријатељске групе.

Вод за подршку из састава пешадијске чете у улози четне ватрене групе, због претње могућег напада помоћу три нова теренска возила МРАП и једним командним возилом посео је резерви ватрени положај. На уочене ваздухоплове снаге непријатеља затим је дејствовала противваздухопловна одбрана наших снага и то ракетним системом „шило“ и артиљеријско-ракетним системом „ПАСАРС“ ракетом С-2М. Циљ је, овом приликом имитирала осветљавајућа минобацачка мина 120 милиметара.

Затим је уочена група непријатељских нисколетећих хеликоптера, па је батерија за противваздухопловна дејства ПАСАРС добила задатак да их неутралише. Након појаве друге групе нисколетећих ваздухоплова батерија дејство топовима је остварила батерија система „ПАНЦИР С-1”.

Командант наших снага затим је наредио дејство бригадне ракетне групе  самоходних вишецевних лансера ракета „ОГАЊ” и „ПЛАМЕН-С”. Дејство артиљерије Војске Србије настављено је употребом самоходних хаубица 122 мм које су отвориле ватру по непријатељу у такозваном „МРСИ“ режиму.

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић рекао је по завршетку вежбе „Ватрени штит 2022” којој су присуствовали потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић, да је поносан на све што се данас могло видети на полигону „Пасуљанске ливаде”. Он је поручио да је Војска Србије данас многоструко снажнија него што је икада била и да је наша снага значајан одвраћајући фактор за све оне који би желели да угрозе безбедност, слободу и мир грађана Србије. Председник Вучић је оценио да наша војска прави кораке највећег напретка у региону Балкана.

 „Пасарси“ су, чини ми се, неподељеном реакцијом и генерала и пуковника, добили најпозитивнију оцену. Само смо део моћи „Панцира“ могли да видимо без употребе ракета за противваздухопловно деловање и то је изгледало импресивно – рекао је Вучић.

Према његовим речима вечерас су приказани и МРАП-ови који се производе у Крагујевцу, који су значајно појачање за Војску,