Трупна противваздухопловна одбрана (ПВО) има веома битну улогу у заштити сопствених јединица и важних објеката од напада из ваздушног простора, те јој се посвећује све више пажње, баш као и модернизацији противавионских система, међу којима је и ПАСАРС

Противавионски самоходни артиљеријско-ракетни систем ПАСАРС-16, оруђе базирано на топу „Бофорс“ 40 мм, од првог приказивања јавности до данас доживело је неколико фаза модернизације.

Превасходна намена система ПАСАРС је заштита копнених јединица Војске Србије, првенствено оклопно-механизованих и артиљеријско-ракетних јединица током извођења борбених дејстава, као и одбрана важних објеката и инсталација од дејства из ваздушног простора. Овај систем ефикасан је у борби против беспилотних летелица, борбених хеликоптера, крстарећих ракета, нисколетећих авиона, као и за дејства по циљевима на земљи и води.

Процесом модернизације постигнуто је да код сложеног борбеног система ПАСАРС противавионски топ калибра 40 мм Л/70 „Бофорс“ уместо вучне варијанте буде постављен на возило, са оклопљеном кабином возача и послужиоца, чиме су значајно унапређени заштита послуге, мобилност и брзина припреме за ватрено дејство. У систем за управљање ватром, интегрисани су савременији централни рачунар, подсистем за глобално позиционирање и сопствену оријентацију, тактички рачунар командира оруђа, радио-телекомуникациони уређај, пријемник података о циљу и електроагрегат за напајање система.

Систем за аутоматску стабилизацију и нивелацију који се састоји од хидрауличних кракова и софтвера који њима управља, доприноси да време потребно за заузимање борбеног положаја буде изузетно кратко, мање од једног минута, а брзина паљбе којом се дејствује по циљевима је пет метака у секунди. Храњење топа врши се из пуњача капацитета 44 метка.

За ПАСАРС-16 карактеристичан је и висок степен балистичке заштите, као и могућност дејства уз помоћ модернизованог осматрачко аквизицијског радара „Жирафа“ и самосталног дејства са оптичким индикатором циља или без њега.

ПАСАРС-16 је још један од сложених борбених система који је производ домаће индустрије. За његов развој задужен је Војнотехнички институт, а у пројекту учествују „Прва петолетка Трстеник – Наменска“, као интегратор-произвођач, „Застава ТЕРВО“ и „ФАП Прибој“ као већи кооперанти.

Противавионски систем ПАСАРС М-16 са топом 40мм (прва варијанта) уведен је у наоружање Војске Србије, а у току је развој следећих фаза модернизације са ново интегрисаним подсистемима и ракетама земља-ваздух (3 типа).

Модернизација система ПАСАРС већ се показала као нешто што значајно доприноси повећању оперативних способности те је и то разлог зашто се наставља са развојем овог оруђа, које треба да буде окосница одбране јединица Копнене војске од нове генерације оружја као што су дронови и беспилотне летелице.

У складу са принципима спиралног развоја система ПАСАРС, тренутно су у току завршна испитивања друге фазе развоја, чији су задатак нови подсистеми којима ће надаље бити опремљени сви ПАСАРС-и. У унапређења друге фазе модернизације спадају нови дизел електрични агрегат и електроенергетски подсистем, нови подсистем за визуализацију возача односно за вожњу са предњим и задњим камерама дању и ноћу, нови термовизијски нишан и нови подсистем за електронско темпирање префрагментиране муниције.

Трећа фаза модернизације ПАСАРС-а подразумева интеграцију ракетног система. Један од тих система је ракетни систем „Игла“. Војска Србије има велики број старијих, преносних противавионских ракетних система као што су „Игла“ и „Стрела“. Ова, такорећи отписана оружја, поново добијају на значају јер уз неопходне модификације постају ефикасно, а веома јефтино средство за уништавање циљева новог типа који ће се појавити на бојиштима будућности, међу којима су разне врсте беспилотних летелица. То је један од разлога зашто се интегришу на систем ПАСАРС, који ће захваљујући опремљеношћу самонавођеним противавионским ракетама знатно повећати своју ефикасност за борбу против ваздухопловних циљева.

Интегрисање ракетног система „Игла“ на усавршени противавионски топ значајно је и због тога што ће послужити за интеграцију ИЦ самонавођених ракета „Мистрал 3“, које се убрајају међу најбољима на свету у својој класи.

„Мистрал 3“ представља последњу генерацију преносних ракетних система кратког домета и истиче се низом напредних карактеристика од којих се издвајају високе маневарске способности ракете, велики домет који омогућава дејство по ваздухопловима на даљинама до 7,5 км, бојева глава велике разорне моћи за поуздано уништење циља, висока отпорност на пасивне и активне системе за електронско ометање употребом технологије матричног инфрацрвеног детектора,  могућност дејства у сложеним метео условима, дању и ноћу употребом инфрацрвене камере високе осетљивости у систему за нишањење. Интеграцијом „Мистрала 3“ у систем ПАСАРС-16 добиће се убојито оруђе способно да пружи ефикасну ПВО заштиту оклопним и механизованим јединицама непосредно из борбеног поретка, као и да оствари врло ефикасну ватру по циљевима на земљи.