У намери да Војска Србије у технолошком смислу не заостаје ни за једном другом армијом у нашем окружењу, а са циљем да се на првом месту опрема домаћим производима која су плод домаће памети и ониме што наша одбрамбена индустрија сама може да спроведе, возило Застава НТВ је током децембра 2019. године уведено у наоружање Војске Србије, а почетком јануара 2020. године започета је и израда нулте серије

Теренско возило Застава Терво 1,4t  4×4 (НТВ) домаће је возило савременог концепта, „четири пута четири“, са независним ослањањем и аутоматским мењачем, који у комбинацији са разводником погона и модерним мотором дају оптималне вучно-динамичке карактеристике и респективно понашање у различитим теренским условима. Ово возило је током децембра 2019. године уведено у наоружање Војске Србије, а почетком јануара 2020. године започета је израда нулте серије у верзијама 1+2 ТЕРЕТНИ и 1+8 КОМБИ.

У возила Застава Терво 1,4t 4×4 (НТВ) уграђен је четворотактни, турбо-дизел мотор са ”common rail” CUMMINS мотором, радне запремине 3760 cm3, номиналне снаге 125 kW (170 КС) и максималног обртног момента 600 Nm. Мотор користи еуро-дизел гориво, са просечном потрошњом од 15-22 l/100 km, у зависности од подлоге и услова оптерећења. Максимална брзина возила је око 100 km/h.

Декларисана носивост возила је 1400 kg, али максималне карактеристике носивости изабраних мостова и пнеуматика омогућавају одређену резерву носивости, која може бити искоришћена за повећање балистичке заштите возила, уградњом додатног оклопа или уградњом додатног наоружања.

Возила из фамилије Застава Терво 1,4t 4×4 (НТВ) могу успешно да замене застарела возила возног парка Војске Србије, која имају сличну декларисану носивост, пре свега возила којима су истекли ресурси и који имају проблем код одржавања због немогућности обезбеђења резервних делова.

Теренска испитивања новог теренског возила (НТВ) спроведена су у другој половини 2019. године у организацији Војнотехничког института и са учешћем представника Техничког опитног центра (ТОЦ), произвођача возила Застава Терво-Крагујевац и представника произвођача мотора и мењача.

Том приликом је извршена провера функционалне и погонске сигурности прототипова возила НТВ, намењених за превоз терета и лица.

Испитивања су вршена при интезивној вожњи у теренским условима по испресецаној ледини Делиблатске пешчаре и врло захтевним теренима Златибора и Фрушке Горе, које одликује планински и брдски макадам. Сваки од ових терена понаособ је задавао различит карактер оптерећења носећим структурама прототипова, при чему је сагледавано и анализирано динамичко понашање возила у целини.

Над прототиповима возила, такође, спроведен је већи број тестова у складу са важећим војним нормама и стандардима, на основу којих је доказана поузданост, издржљивост, функционалност и безбедност ове категорије возила.

Тестирана је провера функције возила при савлађивању водене препреке, наизменичне праговите препреке, као и савлађивања подужног успона, бочног нагиба, рова. Тестови су реализовани на полигонима НАВАК у Суботишту и полигону Техничког опитног центра у Никинцима.

У току је припрема серијске производње новог теренског возила, која ће осим користи од продаје, донети и отварање нових радних места. За возило, како у војној тако и у цивилној варијанти, постоји интересовање иностраних купаца.