Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је данас на полигону “Пасуљанске ливаде” делу активности здружене вежбе „Маневри 2022“ у оквиру којих се реализује провера обучености резервног састава 3. бригаде Копнене војске. Председник Вучић је заједно са потпредседником Владе и министром одбране Милошем Вучевићем и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем имао прилику да се увери у висок ниво оспособљености професионалних припадника Војске и лица из резервног састава у извршењу бојевих гађања наоружањем пешадије, артиљерије и оклопних јединица као и из средстава из развојног програма наше наменске индустрије.

После обиласка вежбовних активности и састанка са представницима наменске индустрије председник Вучић похвалио је припаднике резервног састава Војске Србије и оценио да су врло добро испунили своје задатке.

– Видели сте део новог наоружања и део онога што стављамо у систем, а што није увек лако и једноставно. Посебно радимо на дроновима и на наоружавању дронова. Ми смо сада у специфичној ситуацији, зато је био овај састанак, јер морамо све сами да производимо. Ми немамо од куда више да довеземо било шта, чак и оно што платимо на Западу, онда нам по две године не испоручују. Може им се. А ово што смо платили на Истоку, не може да долети, пошто нико неће да пусти. Све добри пријатељи и браћа… Само Србија не сме да има оружје… Тако да морамо себи да се посветимо и да производимо довољно и оружја и оруђа и муниције. Био је кратак, али не лак састанак, наставићемо састанке, до Нове године морамо комплетан попис имовине у свим фабрикама да  имамо, а пре тога бавићемо се само капиталом и оним што је унапређење наше војне индустрије – рекао је председник Вучић.

Он је указао на значај модернизације, како бисмо изашли из оквира технологије осамдесетих и деведесетих година.

– Уложићемо још много, али нећу погрешити ако кажем да смо доста тога променили и значајно су унапређене наше способности и могућности. Наравно, ја никад нисам задовољан – рекао је председник Вучић.

Председник Републике данас је обишао више радних тачака на којима су активни и резервни припадници 3. бригаде КоВ приказали сегменте ватрене обуке и успешно извршили низ гађања. Прво је приказано дејство стрељачког вода на оклопном борбеном возилу точкашу “Лазар 3” и МРАП 6X6, затим гађања полуаутоматском снајперском пушком 7,9мм М-76, пушкомитраљезом 7,62мм М-84, далекометном пушком 12,7мм М-93 и митраљезом 12,7мм на даљински управљивој борбеној станици (ДУБС).